HJEM

PASIENTINFORMASJON

PRISER OG REFUSJONER

OM OSS

KONTAKT

FINN OSS

ÅPNINGSTIDER:

Mandag til torsdag: 8.00 -16.00

Fredag 8:00 -15:00

  • Facebook
  • Instagram
  • adamstuen-tannregulering_linkedIn
  • Twitter

Ullevålsveien 82B, 0454 Oslo

Akutthjelp

Ved behov for øyeblikkelig hjelp utenom klinikkens åpningstider kan du få hjelp mot egenbetaling på: Tøyen senter tannklinikk, Kjølberggata 31, 0653 Oslo, Tel: 23 43 00 60.

AKTUELT

AKTUELT

 

Vanlige spørsmål før regulering:

Er det noen aldersgrense for å få tannregulering?
Det er ingen aldersgrense.Tenner kan flyttes hele livet.  

Er det vanlig å trekke tenner i forbindelse med tannregulering?
For personer som har store tenner i en liten kjeve kan fjerning av tenner noen ganger være nødvendig for å oppnå best mulig resultat. Ved å trekke tenner kan man sikre at de øvrige tennene får stå i sunt kjeveben omgitt av frisk tannkjøtt. Hvis man i slike tilfeller velger å ikke trekke tenner, kan man få problemer med lite ben rundt røttene, blottet tannhals og/eller tannkjøttbetennelse senere. I tillegg kan tennene stå for langt frem, slik at det blir vanskelig å lukke leppene.

Hvor lang tid tar en behandling?
Det tar vanligvis fra 1-3 år men her er det store forskjeller alt etter bittavvik og pasientens egeninnsats.

Er det bivirkninger ved tannregulering?
All medisinsk behandling medfører en risiko for bivirkninger, også tannregulering. Mangelfullt renhold vil føre til ansamling av bakteriebelegg som kan gi hull i tennene og betennelse i tannkjøttet (rødt, hovent tannkjøtt). Begynnende hull i tennene kan gi hvit og/eller brun meisfarging av tannoverflaten og dette er en reell risiko for alle med tannregulering. Denne meisfargingen er permanent og kan i beste fall bare delvis reduseres på et senere tidspunkt. Derfor er ekstra nøye tannpuss og renhold påkrevd.

Hvilke utgifter til tannregulering dekkes av trygden?
Se priser og refusjoner for barn og ungdom, til 18 år >

Se priser og refusjoner for voksne, over 18 år >

Hva er forskjellen mellom tannleger og kjeveortopeder?
En kjeveortoped er en tannlege som etter vanlig tannlegeutdannelse og yrkespraksis fortsetter og tar en 3-årig spesialistutdannelse ved en tannlegehøyskole.

 

Vanlige spørsmål når du har regulering:

Reguleringen min har løsnet, hva gjør jeg?
Kontakt klinikken snarest mulig for å avtale en time. Du vil få hjelp på dagtid samme dag hvis klinikken er åpen.

 

Hva gjør jeg hvis tråd fra reguleringen min stikker?
Hvis tråden som stikker er fra en av klossene, kan du ofte rette det opp selv ved å dytte tråden litt inn med en negl. Hvis det er en tråd-ende bak som plager deg bør du komme innom klinikken for å kutte den.

 

Hva gjør jeg hvis jeg er tom for strikker ?
Det er viktig å bruke strikk hvis du har fått beskjed om det, så kom innom klinikken for å hente flere strikker.

Jeg har mistet gommen min, hva gjør jeg?
Hvis du har fått beskjed om å bruke gom og det er kort tid siden du tok av reguleringen, er det viktig å få laget nye gommer så raskt som mulig så ikke tennene begynner å vandre tilbake. For å lage en ny gom må du komme til klinikken for å ta nytt avtrykk/ skan.

Gjør tannregulering vondt? 
Tennene, tannkjøttet eller tungen kan være ømme de første dagene etter at reguleringen er satt på eller strammet. Ubehag og ømhet varierer fra pasient til pasient, men varer som oftest ikke lengre en 2-5 dager. Du får utlevert voks som kan hjelpe deg i starten. Det kan også være lurt å spise mykere kost dersom det er vanskelig å tygge. Etter noen dager vil “ømheten” og smertene gå over av seg selv. Du kan alltid kontakte oss dersom du har vondt eller smerter etter 48 timer.

Kan jeg spise som normalt med tannregulering?
Du bør ikke spise mye søtt og bør unngå tyggegummi med sukker. Du kan spise vanlig mat, men må være forsiktig med hard kost som f.eks. sukkertøy, epler, rå grønnsaker etc. Harde matvarer bør deles opp og spises i mindre biter, da de kan ødelegge reguleringen.

Hvor ofte skal jeg komme til kontroller?
Hver 4-6 uke.

Gir tannregulering økt risiko for hull i tennene?
Tannregulering medfører i seg selv ikke noe emalje skader eller hull i tennene. Men det gjør det lettere for belegg og matrester å feste seg på tennene. Derfor er det viktig at du børster tennene etter hver måltid. Løse bånd og klosser kan øke risikoen for hull i tenner og bør sjekkes for daglig.

Tannkjøttbetennelse med regulering
Hovent tannkjøtt er ofte et tegn på mangelfull tannpuss. Mangelfull tannpuss fører til ansamling av bakteriebelegg som kan gi betennelse i tannkjøttet (rødt og hovent tannkjøtt). Dette kan føre til blottede tannhalser og tannkjøttbetennelse. Hvis tannkjøttbetennelsen ikke kan kontrolleres, kan det bli nødvendig å avbryte behandlingen. Derfor er ekstra nøye renhold og regelmessig bruk av tanntråd under tannreguleringen påkrevd.

Hva er rotresorpsjon
Rotresorpsjon er rotforkortning av tennene. En liten rotforkorting er normalt å få og er helt uproblematisk. Større rotforkortinger kan man oppleve hos noen få personer med genetisk disposisjon, eller som følge av lang behandlingstid. Man kan også hos noen se en reduksjon av tennenes støtteapparat. Det er nesten umulig å forutsi hvilke pasienter  er mest utsatt for denne bivirkningen.

Skal jeg gå til min vanlig tannlege under tannreguleringen?
Vi anbefaler regelmessig tannrens og sjekk hos din tannlege i løpet av behandlingen.

Forskyver tennene seg etter at behandlingen er avsluttet?
Tenner har en tendens til å flytte seg tilbake mot sin opprinnelige posisjon etter avsluttet behandling. Dette kaller vi tilbakefall. Derfor er det viktig å retinere (holde på tennene) i den nye posisjonen de har fått. Vi bruker enten stabiliseringsplater (gom) elle streng limt  på baksiden av fortennene. I denne stabiliseringsfasen legger du grunnlaget for at resultatet skal holde seg over mange år. For best langtidsresultat er det derfor viktig at du følger anbefalingene om retensjon.

Har du andre spørsmål?

Send oss gjerne en e-post