top of page
adamstuen_tannregulering_first-aid.png

AKUTTHJELP TANNREGULERING

Ved behov for øyeblikkelig hjelp med tannreguleringen din utenom vår åpningstider kan du få hjelp på:

 
Tannlegevakten
Schweigaards gate 6, 0185 Oslo
Tel: 23 43 00 60.

 

Du må selv betale for dette.

Problemer med tannreguleringen  - hva bør du gjøre? 

1. Buen har hoppet ut av bakerste kloss

Har buen hoppet ut av bakerste kloss, prøv å sette buen inn igjen med en pinsett. De bakerste klossene har et lite ‘’hull’’ til å tre buen gjennom. Du kan også prøve å bøye buen bort fra kinnet med en pinsett eller en negl. Hvis dette ikke går, kan du bruke voks på det som stikker for å beskytte kinnet mot sår. Alternativt så kan du klippe av den delen av buen som stikker med en god liten saks, neglesaks eller avbitertang.

2. Reguleringen stikker / gir sår i kinnet

Om deler av tannreguleringen stikker, fest voks på den delen av reguleringen som stikker for å beskytte kinnet ditt mot sår og la såret gro. Du kan kjøpe voks på apoteket eller her hos oss. Har du ikke voks tilgjengelig, kan du bruke sukkerfri tyggegummi på det som stikker på reguleringen, som et midlertidig alternativ.

3. Løs kloss på den bakerste tannen

Skulle den helt bakerste klossen av reguleringen løsne og irritere kinnet/tannkjøttet, kan du klippe av buen med klossen på og fjerne den løse klossen. Prøv å klippe av buen tett inntil den nest bakerste klossen. Du kan klippe med en liten liten saks, neglesaks eller avbitertang.

4. Løs kloss på en av de andre tennene

Om det løsner en kloss fra en av de andre tennene går det fint at den løse klossen henger i buen til du får en time på klinikken. Du kan da bruke voks over den løse klossen for å holde den på plass.

5. Mistet strikkene til tannreguleringen

Det er viktig å bruke strikk dersom du har fått beskjed om det. Kom derfor innom klinikken for å hente flere strikker så raskt som mulig.

6. Ganebue som er løs eller ødelagt

Har du en ganebue som har løsnet eller blitt ødelagt, ring oss så raskt som mulig sånn at vi kan finne en akuttime for å fikse dette.

7. Gom som ikke passer

Hvis du har fått beskjed om å justere gommen med en nøkkel, kan det likevel hende at kjeven ikke har klart å justere seg i takt med justeringene på gommen. Dette kan skyldes at man ikke har brukt gommen nok. I slike tilfeller kan det hjelpe å justere gommen tilbake litt (mot pilens retning, motsatt vei at det du normalt justerer). Ring oss også for en ny time slik at kjeveortopeden kan se på det.

8. Gom eller skinner som har knekt eller ikke passer

Dersom gommen eller skinnene dine har knekt, ikke passer lenger eller plager deg, ring oss for en akuttime.

9. Løs streng (retainer) bak tennene

Tenner har en tendens til å flytte seg tilbake mot sin opprinnelige posisjon etter avsluttet behandling. Dette kaller vi tilbakefall. Derfor er det viktig å retinere (holde på tennene) i den nye posisjonen de har fått. Hvis strengen (retaineren) bak tennene løsner eller faller av, bør du ringe oss så raskt som mulig for å få en ny time.

bottom of page