top of page

1. Reguleringen min har løsnet, hva gjør jeg?
Kontakt klinikken snarest mulig for å avtale en time. Du vil få hjelp på dagtid samme dag hvis klinikken er åpen.

2. Hva gjør jeg hvis tråd fra reguleringen min stikker?
Hvis tråden som stikker er fra en av klossene, kan du ofte rette det opp selv ved å dytte tråden litt inn med en negl. Hvis det er en tråd-ende bak som plager deg bør du komme innom klinikken for å kutte den.

3. Hva gjør jeg hvis jeg er tom for strikker?
Det er viktig å bruke strikk hvis du har fått beskjed om det, så kom innom klinikken for å hente flere strikker.


4. Jeg har mistet gommen min, hva gjør jeg?
Hvis du har fått beskjed om å bruke gom er det viktig å få laget ny gom så raskt som mulig slik at tennene ikke begynner å vandre tilbake. For å lage ny gom må du komme til klinikken.

5. Kan jeg spise som normalt med tannregulering?
Du bør ikke spise mye søtt og du bør unngå tyggegummi med sukker. Du kan spise vanlig mat, men må være forsiktig med harde ting som sukkertøy, epler, rå grønnsaker osv. Harde matvarer bør deles opp og spises i biter, da de kan ødelegge reguleringen.

6. Hvor ofte skal jeg komme til kontroller?
Hver 4 - 6 uke.

7. Gir tannregulering økt risiko for hull i tennene?
Tannregulering medfører i seg selv ikke noe emalje skader eller hull i tennene. Men det gjør det lettere for belegg og matrester å feste seg på tennene. Derfor er det viktig at du børster tennene etter hver måltid. Løse bånd og klosser kan øke risikoen for hull i tenner og bør sjekkes for daglig.

8. Tannkjøttbetennelse med regulering
Hovent tannkjøtt er ofte et tegn på mangelfull tannpuss. Mangelfull tannpuss fører til ansamling av bakteriebelegg som kan gi betennelse i tannkjøttet (rødt og hovent tannkjøtt). Dette kan føre til blottede tannhalser og tannkjøttbetennelse. Hvis tannkjøttbetennelsen ikke kan kontrolleres, kan det bli nødvendig å avbryte behandlingen. Derfor er ekstra nøye renhold og regelmessig bruk av tanntråd under tannreguleringen påkrevd.

9. Hva er rotresorpsjon
Rotresorpsjon er rotforkortning av tennene. En liten rotforkorting er normalt å få og er helt uproblematisk. Større rotforkortinger kan man oppleve hos noen få personer med genetisk disposisjon, eller som følge av lang behandlingstid. Hos noen kan man også se en reduksjon av tennenes støtteapparat. Det er nesten umulig å forutsi hvilke pasienter som er mest utsatt for denne bivirkningen.


10. Skal jeg gå til min vanlig tannlege under tannreguleringen?
Vi anbefaler regelmessig tannrens og sjekk hos din tannlege i løpet av behandlingen.

11. Kan tenner flytte seg tilbake igjen etter tannregulering?
Tenner har en tendens til å flytte seg tilbake mot sin opprinnelige posisjon etter avsluttet behandling. Dette kaller vi tilbakefall. Derfor er det viktig å retinere (holde på tennene) i den nye posisjonen de har fått. Vi bruker enten stabiliseringsplater (gom) eller streng limt på baksiden av fortennene. I denne stabiliseringsfasen legger du grunnlaget for at resultatet skal holde seg over mange år. For best langtidsresultat er det derfor viktig at du følger anbefalingene om retensjon.

adamstuen_tannregulering_spørsmål.png

VANLIGE SPØRSMÅL UNDER BEHANDLING

0 toppen under behandling
1 regulering har løsnet
2 tråd som stikker
3 tom for stikker
4 mistet gom
5 kan jeg spise som normalt
6 kontroller hvor ofte
7 risiko hull i tennene
8 tannkjøttbetennelse
9 rotresorpsjon
10 gå til vanlig tannlege
11 flytter tenner tilbake
bottom of page