top of page
  • Forfatterens bildeAdamstuen Tannregulering

Hvordan rense gom, plater, gjennomsiktige skinner, bittskinner og avtagbar retainer?

Oppdatert: 20. okt. 2021


1.Hvorfor bør jeg rense platen?

Det er viktig å vite at alle plater (f.eks. gommer, avtagbare retainere, bittskinner og gjennomsiktige skinner) blir skitne og slites ved bruk. Nøkkelen til en ren plate er å forhindre at den blir skitten i utgangspunktet. Dersom rusk får herde på platen, vil det vanskeliggjøre rengjøringen. Selv om du ikke kan se noe på platen din, kan det utvikle seg en lukt over tid som forårsakes av usynlig plakk.

2.Hvor ofte bør platen renses?

Det er viktig å rengjøre platen umiddelbart etter at du har fjernet den fra munnen mens den fremdeles er våt. Vi anbefaler alle pasienter med gom, avtagbar retainer, bittskinner og gjennomsiktige skinner å bruke rensetabletter for proteser ca. en gang i uken med f.eks. Corega tabletter. Corega og lignende tabletter finnes på apoteket.


3. Hjelpemidler for å rense platen?

- Corega tabletter. - Blanding av 7 % eddik og vann (50:50) natten over. Børst deretter grundig. - Myk børste - Mild såpe (ikke skuremidler eller grov tannkrem)


4.Hva bør jeg passe på når jeg renser platen?

Hvis du oppdager synlig plakk eller rusk på platen din, bør du fjerne dette med en myk børste som feks. en tannbørste eller gebissbørste. Rengjør med vann eller mild oppvasksåpe. Hvis du har en gjennomsiktig plate så kan det være lurt å bruke en bomullspinne/Q-tips for å rense inni de vanskeligste stedene. Det er viktig å aldri bruke skuremidler som grovkornet tannkrem eller rengjøringskremer som kan skrape platen (dette gjelder særlig de tynne platene). Dette vil gjøre at platens overflate får riper og blir matt, noe som kan gi grobunn for bakterier.

En plate som blir godt tatt vare på, vil både se bedre ut og vare lenger.

Comentarios


bottom of page